Värdera bolag


Ny uppdatering av företagslån: 2024-02-17
Innehåller annonslänkar
Lendo företagslån
  • JÄMFÖR FÖRETAGSLÅN
  • Belopp: 50.000kr - 5 milj
  • Löptid: 6mån - 5år
  • Helt kostnadsfri att jämföra!
  • Ansökan på 1 min - svar inom ett dygn!
Mer info →
Kommentar:
Hos Lendo kan du i skrivande stund jämföra upp till 13 lån till företag. Du kan se aktuell lista över företagslån som dem jämför på deras hemsida. Lendo har samma ägare som bland annat Aftonbladet och Blocket.

Värdera bolag är ingen enkelt formel som passar alla företag. Värdet av ett företag bestäms av en mängd olika faktorer, inte bara nuvarande intäkter och vinst. Några av dessa faktorer inkluderar tillväxttakt, marknadsposition, lönsamhetsgrad, kundbasens storlek och lojalitet, konkurrenssituation, kvaliteten på innehållet eller produkterna/tjänsterna, och mer.Exempel på hur man kan värdera ett företag med EBITDA

Men om vi antar att ett företags EBITDA är 25 miljoner och att en genomsnittlig EBITDA-multiplikator för branschen är 4, då skulle företags värde vara omkring 100 miljoner (25 miljoner x 4).

Men igen, detta är en mycket förenklad beräkning och det finns många andra faktorer som kan påverka företagets verkliga värde. Det skulle vara klokt att anlita en finansiell rådgivare eller företagsmäklare för att få en mer exakt värdering om du överväger att sälja ditt företag.

Vanlig metod att värdera ett företag

En vanlig metod att värdera ett företag är att använda en multipel av vinsten, ofta kallad EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization), vilket i princip är nettovinsten plus räntor, skatt, avskrivningar och amorteringar. Denna multiplikator kan variera mycket beroende på branschen och företagets specifika egenskaper, men en vanlig multipel för små till medelstora företag kan vara någonstans mellan 3x och 6x EBITDA. Men återigen – det kan variera kraftigt.